Wij nemen tijdelijk geen nieuwe zwangeren aan!

Hoe bereken ik mijn ovulatie?

Hoe bereken ik mijn ovulatie?

Ovulatie berekenen: Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Wil je zwanger worden, maar weet je niet precies wanneer je ovulatie plaatsvindt en je het meest vruchtbaar bent?

De meest vruchtbare dagen zijn twee tot drie dagen vóór en de dag van je ovulatie. Dit is meestal ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie. In deze periode bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap.

Wat gebeurt er tijdens de ovulatie?

Een eicel wordt dan vrijgegeven en beweegt naar de eileider, waar ze tot maximaal twee dagen vruchtbaar blijft. Sperma kan echter tot wel 72 uur overleven in je lichaam, wat betekent dat zaadcellen die al aanwezig zijn vóór je ovulatie ook nog een eicel kunnen bevruchten.

Het berekenen van je vruchtbare dagen kan soms lastig zijn, zeker als je cyclus onregelmatig is. Daarom hebben we verschillende methodes voor je op een rijtje gezet: zoals het gebruik van een ovulatietool, handmatig berekenen, berekenen bij een onregelmatige cyclus en met behulp van een kalender.

In de afbeelding hieronder zie je wanneer je het meest vruchtbaar bent (bron: oeiikgroei.nl)

Ovulatie berekenen zonder tool

Het is mogelijk om je ovulatie te berekenen met een tool, maar je kunt het ook aan je lichaam zelf overlaten. Je lichaam geeft namelijk bepaalde signalen wanneer je vruchtbare dagen eraan komen. Een van deze signalen is de verandering in je vaginale afscheiding. Wanneer deze elastisch en helder van kleur is, wijst dit erop dat je aan het ovuleren bent.

Tijdens de ovulatie produceert je lichaam ook meer oestrogeen. Dit hormoon veroorzaakt niet alleen veranderingen in je afscheiding, maar kan ook zorgen voor een hoger libido tijdens je vruchtbare dagen.

Sommige vrouwen hoeven hun ovulatie niet te berekenen, omdat ze last hebben van ovulatiepijn: een herkenbare pijn in de eileiders tijdens het vrijkomen van een eicel. Deze pijn lijkt vaak op menstruatiekrampen.

Herken je deze of andere symptomen van ovulatie? Dan weet je dat je ovulatie nadert en hoef je niet te rekenen.

Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Niet iedereen menstrueert volgens een vast patroon. Een onregelmatige cyclus is niet ongewoon en kan door verschillende factoren worden beïnvloed, zoals stress, hormonale veranderingen, of de overgang.

Een onregelmatige cyclus kan het lastiger maken om je ovulatie nauwkeurig te berekenen, wat soms ook invloed heeft op de kans om zwanger te raken. Maak je je hierover zorgen? Plan dan een afspraak met je huisarts. Een onregelmatige menstruatie kan namelijk ook een gevolg zijn van een medische oorzaak, zoals PCOS.

Ovulatie berekenen met een kalender

Een ovulatiekalender is een handige tool die inzicht geeft in je cyclus en vruchtbare dagen. Deze methode laat je zien:

  • Wanneer je vruchtbare dagen zijn
  • Wanneer je ovulatie plaatsvindt
  • Wanneer je menstruatie verwacht wordt
  • Hoe je cyclus verloopt

Zo krijg je een duidelijker beeld van je menstruatiecyclus en vruchtbare dagen.

Wat als zwanger worden niet lukt?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als een zwangerschap uitblijft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er geen eisprong plaatsvindt, dat een bevrucht eitje zich niet goed kan innestelen, of dat er sprake is van verminderde vruchtbaarheid.

Binnen een periode van een jaar is de kans groot dat je zwanger raakt. Als je graag zwanger wilt worden maar merkt dat het nog niet gelukt is, kan het verstandig zijn om hierover met je huisarts te praten. De huisarts kan enkele onderzoeken uitvoeren of je doorverwijzen naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts voor verder onderzoek en begeleiding. Ook wij kunnen je als hormoonexpert hierin begeleiden. Klik hier om hier meer over te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *